Schimbare în privința cardurilor de sănătate. Regula ce urmează să fie modificată

de: Ana Anițoiu
27 07. 2023

Ar urma să aibă loc o schimbare în privința cardurilor de sănătate. Modificarea ar viza o regulă valabilă în prezent. Prim-ministrul Marcel Ciolacu i-ar fi cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să prezinte un plan de acțiune.

Ce schimbare ar urma să aibă loc în privința cardurilor de sănătate

Concret, premierul ar vrea ca eliberarea cardului de sănătate să se facă la nașterea copilului, odată cu stabilirea CNP-ului. În prezent, acesta este eliberat la împlinirea vârstei de 18 ani.

Obiectivul ar fi împiedicarea fraudelor legate de toate serviciile medicale fictive pentru îngrijirea mamei și copilului. În plus, în acest fel ar fi mai bine gestionată și situația concediilor medicale asociate, conform unor surse citate de Capital.

Mai multe concedii medicale decât numărul angajaților din România

La începutul acestei luni, Marcel Ciolacu a declarat că anul trecut, potrivit datelor furnizate de CNAS, au fost înregistrate mai multe concedii medicale decât numărul de angajaților din România.

Marcel Ciolacu a precizat că pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 8,1 milioane de concedii medicale la o populație activă de 6 milioane de români, însemnând aproximativ 140 de ani de nemuncă, și că există o datorie de anul trecut în valoare de 6 miliarde de lei la concedii medicale.

„Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS. Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români.

Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus atunci premierul.

”Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoase la cap”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Conform Raportului de activitate al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru anul trecut, numărul certificatelor de concediu medical a fost asemănător cu cel din anul 2021, de aproximativ 8,4 milioane de documente.

Concret, potrivit raportului citat, în 2021 au fost emise 8.405.230 certificate medicale pentru un număr total de 45.566.833 zile, iar în 2022 au fost emise 8.364.871 certificate de concediu medical pentru un număr total de 40.029.055 zile.